Skip to main content

Μεσογειακοί Κήποι

Μεσογειακοί κήποι λέγονται όσοι κήποι εξαρτώνται από το κλίμα, οι σαφείς παράμετροί του οποίου είναι: ήπιοι, σύντομοι, υγροί χειμώνες και μακριά καυτά και ξηρά καλοκαίρια. Η επιλογή ανθεκτικών στην ξηρασία φυτών, ο τρόπος, το σημείο και η εποχή φύτευσης τους, η εδαφοκάλυψη και η σωστή διαχείριση του νερού είναι τα συστατικά ενός υδατοευφυούς Μεσογειακού κήπου. Η μεγάλη παλέτα φυτών που χρησιμοποιούμε στο σχεδιασμό ενός κήπου με αυτά τα χαρακτηριστικά μας δίνει ένα σαφές προβάδισμα από τον ανταγωνισμό και αποτελεί στοιχείο αναγνωρισιμότητας των έργων μας.

Η Λεκάνη της Μεσογείου, η παραθαλάσσια Καλιφόρνια, η Κεντρική Χιλή, η Δυτική επαρχία του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής και η Νότια Αυστραλία είναι οι πέντε ζώνες του πλανήτη μας με χαρακτηριστικά Μεσογειακού κλίματος. Αυτές οι περιοχές στη σημερινή εποχή αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή φυτών που μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούνταν στην Ελληνική Κηποτεχνία. Τα φυτά αυτά παράγονται στην Ελλάδα σκληραγωγημένα και έτοιμα να φυτευτούν ακόμα και στο πιο δύσκολο Ελληνικό τοπίο.

Η μέθοδος που ακολουθεί η SGLS είναι η εξής:

Το σωστό φυτό στην σωστή θέση

Ακολουθώντας πιστά τη φιλοσοφία “Το σωστό φυτό στη σωστή θέση”, τα φυτά φυτεύονται σε ομάδες με κοινές απαιτήσεις σε νερό και αποδεδειγμένα θετικές συνέργειες μεταξύ τους.

Δρουν δηλαδή συνεργατικά ώστε να επωφελούνται αμοιβαία από την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων, την απώθηση βλαπτικών εντόμων και ασθενειών, την προσέλκυση άγριας ζωής και την εναπόθεση πολύτιμης οργανικής ουσίας στο έδαφος.

Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών στα φυτά τα οποία διατηρούνται υγιή και εύρωστα με λιγότερη συντήρηση.

Φύτευση Φθινόπωρο ή Χειμώνα

Η «στρατηγική» φύτευση κατά τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες έχει πολλά πλεονεκτήματα και για αυτόν τον λόγο την προτιμάμε και την  προτείνουμε.

Με αυτόν τον πολύ απλό τρόπο εξασφαλίζουμε εύρωστα και δυνατά φυτά που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες αφού έχουν αναπτύξει ισχυρό ριζικό σύστημα το χειμώνα.

“Εξυπνη” εδαφοκάλυψη

Η εδαφοκάλυψη είτε με ανόργανα υλικά (βότσαλο, ψηφίδα, πλάκες, πέτρες κ.α.), είτε με οργανικά υλικά (άχυρο, φλοιός πεύκου κ.α.), είτε με πυκνότερη φύτευση φυτών είναι μια μέθοδος με πολλά σημαντικά οφέλη:

α) σκιάζει το έδαφος και διατηρείται η απαραίτητη υγρασία ώστε τα φυτά να ανταπεξέλθουν στα καυτά Μεσογειακά καλοκαίρια
β) Μειώνεται η κατανάλωση νερού μέσω του αρδευτικού δικτύου και οι λογαριασμοί νερού
γ) Εμποδίζει τα άγρια ζιζάνια να βλαστήσουν μειώνοντας αισθητά το κόστος συντήρησης ενός κήπου
δ) ανάλογα το υλικό που χρησιμοποιούμε, δημιουργείται μία όμορφη εικόνα τάξης στον κήπο και πολλές φορές ο απαραίτητος καμβάς για να αναδειχθούν τα φυτά.

Αντικατάσταση χλοοτάπητα

Προτείνουμε λύσεις αντικατάστασης του χλοοτάπητα, ο οποίος καταναλώνει πολύ νερό τους καλοκαιρινούς μήνες και απαιτεί εντατική συντήρηση.

Εδαφοκάλυψη με ανόργανα υλικά (βότσαλο, ψηφίδα κτλ.), με χαμηλά έρποντα φυτά (Lippia nodiflora , Drosanthemum sp. , κτλ.) ή ακόμα και με σπορά λιβαδίσιων Μεσογειακών άγριων φυτών που δημιουργούν ένα υπέροχο, πολύχρωμο χαλί από φθινόπωρο μέχρι άνοιξη.

Αν βέβαια δεν θέλετε να αντικαταστήσετε το σύνολο του χλοοτάπητα μπορείτε τουλάχιστον να τον περιορίσετε.

Δείτε τα έργα μας

Με αγάπη προς το περιβάλλον και προσοχή στην λεπτομέρεια, η Simple Green δημιουργεί τοπία που εναρμονίζονται άψογα με τον χώρο σας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε έξυπνες, βιώσιμες και ποιοτικές λύσεις για τον χώρο σας και να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες σας